brse_logo headerphoto

Tanácsok fegyverápoláshoz

A fegyvercső ápolása

fegyver ápolás

A cső megfelelő ápolása segít megőrizni a fegyver hosszantartó pontosságát. A fegyvercső megfelelő ápolásának fontosságát alátámasztják katonai tesztek is. Ezek a tesztek bebizonyították, hogy azok a csövek melyeket megfelelően ápoltak, akár 10 000 lövés után is megőrizték pontosságukat, míg egy új cső pontossága a nem megfelelő ápolás miatt akár egy vadászszezon alatt elveszhet!
A cső gyors állapotromlását a csappanytú és a lőpor égéséből keletkező igen agresszív maró anyag okozza, mely belülrő erősen korrodálja a cső falát. A régi (főleg orosz 7,62 * 54 R) versenylőszerekre ez különösen jellemző volt. A cső aktuális állapotáról endoszkópos vizsgálattal tudunk meggyőződni. A pontosság romlását (2-3 szoros szórásnövekedés is elképzelhető) az okozza, hogy a csövön áthaladó lövedék nem megnyúlik, hanem a korrodált fal azt "megfaragja".

Ahhoz, hogy a megfelelően legyen a puska csöve ápolva, az alábbiakra van szükség:

fegyver ápolás

tiltott holmik
 •  Jó minőségű tisztítópálca
 •   Bronz sörtéjű kefevég
 • Márkás fegyvercső tisztító kifejezetten fém szennyeződés feloldására (ma már jobbnál jobb tisztítószerek kaphatók, van olyan is, amelyik oldja a szennyeződést, tisztít, és ápol is egyben)
 • Rongyok
 • Vezető hüvely, hogy középen tartsa a tisztítópálcát, és hogy védje a torkot a kis bemélyedésektől, a csővel érintkező pálca és vég okozta bevágódásoktól.

A teljesség igénye nélkül néhány óvintézkedés a fegyvertisztításhoz:

tiltott holmik

 • Vegye ki a tárat. Mielőtt megkezdené a tisztítást, mindig ellenőrizze a töltényűr ürességét, hogy biztos legyen a fegyver töltetlenségében.
 • Ne vigyen lőszert, ételt italt, vagy dohányt oda, ahol a fegyverét tisztítja! Olyan anyagokkal fog dolgozni, amiket gondatlanul kezelve visszavonhatatlan bajt idézhet elő magának és másoknak.
 • Lőszernek nyilvánvaló okokból nem kell ott lennie. A leg nyilvánvalóbb ok, hogy tisztítani akarja a fegyverét, nem pedig lőni vele. A nem annyira nyilvánvaló ok, hogy a tisztítószer rossz hatással lehet a lőszer működésére, és akár javíthatatlanná is teheti a fegyverét.
 • Étel és ital a tisztítás folyamata során használandó mérgező anyagok miatt nem lehetnek a közelben. Lőpor maradéka, ólom, és más mérgező összetevők vannak jelen abban a szennyeződésben amit ki fog takarítani a fegyverből. Fölöslegesen ne tegye ki magát ezen anyagok előre nem látott kockázatának. A következmények komolyak és sokszor visszafordíthatatlanok.
 • Dohányzás és nyílt láng használata a gyúlékony tisztítószer miatt TILOS!

A csőtisztítás folyamata:

fegyver ápolás

 • Közvetlen használat után érdemes megvárni, hogy a cső lehűljön 30 - 40 °C-ra. Ez eltarthat 1/2 - 3/4 órát is.
 • Itassuk át a bronz tisztítókefét fegyvercső tisztítóval, majd tisztítsuk vele a csövet legalább tíz vonással. A csőben lehet tolni és húzni is bátran a kefét. A kefe szálainak kihullását megakadályozhatjuk azzal, hogy a húzás irányát nem változtjuk meg a csőben (mindig végigtolni, végighúzni, ha lehet egy lendülettel). Hogy megvédjük a kritikus torkolati huzagolást, keféljük a csövet a tár felől, és használjon vezetőhüvelyt. Az automata, csúszó- és alsókulcsos fegyvereket a torkolat felől kell tisztítani. Azért, hogy a tisztítás során a vessző ne tudjon hozzáérni a cső falához és végéhez, a cső torkolatánál használjon olyan csővégtoldatot, aminek a furata kisebb mint a kaliber, de nagyobb mint a vessző átmérője. A megfeleően végzett csőtisztítás a csövet nem károsítja, és nem is koptatja (a lövés során felszabaduló energia ~10%-át emészti fel a lövedék csövön való áthaladása, ami nagyságrendekkel nagyobb, mint a tisztítás során fellépő energia).
 • A cső szárazra törléséhez toljon át annyi rongyot a csövön, amennyi az tisztítószer eltávolításához szükséges. Amennyiben a használati utasítás úgy rendelkezik, akár hosszabb időre is bent lehet hagyni az tisztítószert a csőben. A tisztítórongy kék vagy zöld szennyeződés maradvánnyal jelzi a cső szennyezettségét. FIGYELEM! Ne keverje az ammónium és a petróleum alapú oldószereket! Azok reakcióba léphetnek egymással szerves savat eredményezve, ami nem csak a fekete csövekre, de még a rozsdamentesekre is káros.
 • A töltényűr és az átmeneti kup tisztításához elég a müanyag kefe és a pamacsos kefe, vagy tisztítórongy. Az átmeneti kúpot kaliber alatti rérkefével lehet kitisztítani egy rövid vesszővel. Törölje teljesen szárazra a töltényűr környékét. Általában két tisztítórongy a kefén elég vastag ahhoz, hogy egyszerűen megoldjuk ezt a lépést.
 • Ha hosszabb ideig akarja tárolni a fegyverét, a korrózió megelőzése érdekében olajozza be a csövet úgy, hogy egy olajos rongyot dug át a csövön.
tiltott holmik

Tipp: Tárolja a puskáját vízszintesen, vagy torkolattal lefelé, hogy megakadályoza az olaj töltényűrbe szivárgását. Amennyiben mégis torkolattal felfelé tárolja a fegyverét, fordítson kellő figyeljen arra, hogy az olaj szerkezetbe történő folyszivárgását megakadályozza. Következő használat előtt ne felejtse ellenőrizni a cső ürességét, majd szárazra törölni azt!

Ahol érdemes még utánanézni a fegyvertisztításnak:

Magyar nyelvű fegyverápolás témájú fórumok:

Angol nyelvű fegyverápolási útmutató:

Angol nyelvű honlapok a fegyverápolásról:

Tisztítást bemutató videók:

tisztító pálca